Help! Iran wordt vredesduif

Gepubliceerd Wednesday, 2 October, 2013 in Weblogs · Weblogs Bart 4 Comments

Rouhani-ObamaJeruzalem, 3 oktober 2013. We beleven mooie tijden. Terwijl de Russische notoire vredesstichter Vladimir Poetin wordt voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede, ontpopt Hassan Rouhani, de kersverse leider van Iran zich als een vriendelijk ogende vader die een ruimhartige handreiking doet naar president Obama. Oude vetes worden opgeruimd. Het is tijd om de islamitische strijdbijl te begraven. De nieuwe wereldvrede gloort aan de horizon.
Het zal tijd worden, de wereld is het vechten moe. De schepping zucht. Bekaf zijn we met elkaar. De oorlog in Irak, Afghanistan en in het Midden-Oosten heeft de wereld afgemat. Vrede willen we. Israël onderhandelt met de Palestijnen over een eigen, onafhankelijke Palestijnse staat. Zou het er eindelijk van komen?

I believe it is peace in our time.
Zo klonken de beloftevolle, vredelievende woorden van Neville Chamberlain toen hij in 1938 naar Engeland terugkeerde van zijn bezoek aan Hitler. Het zou allemaal goedkomen. Hitler is echt te vertrouwen… Precies een jaar later viel de antisemitische despoot Polen binnen. De rest is geschiedenis. De goedgelovigheid van Chamberlain leidde bijna tot de vernietiging van Gods eerstgeboren zoon: Israël.
Ook in 1938 was de wereld het oorlogvoeren meer dan zat. De Eerste wereldoorlog had Europa tot op het bot gesloopt. Amechtig verlangden de wereldleiders naar vrede.

Israël, de eeuwige spelbreker
Terwijl Rouhani de westerse wereldleiders (en geestelijk leiders) geruisloos inpakt met zijn verzoenende retoriek, spreekt Bibi Netanyahoe, de Israëlische leider, de Algemene Vergadering van de VN vermanend toe. ‘Wees gewaarschuwd, Rouhani is een wolf in schaapskleren. Vertrouw hem niet op zijn woord, maar reken hem af op zijn acties. Iran bouwt aan nucleaire vernietigingswapens. Deze wapens hebben maar één doel: de vernietiging van de Joodse staat Israël.’ ‘Vele decennia lang laat Iran geen gelegenheid voorbijgaan om parmantig te verklaren dat in het Midden-Oosten geen plaats is voor een niet-islamitische, Joodse staat.’

Laat er geen misverstand over bestaan. Iran is niet in één verlichtende vlaag van islamitische openbaring getransformeerd van terroristische moordenaar in een argeloze vredesduif. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Net als tijdens het naziregime lijkt de haat zich opnieuw te keren tegen Israël. Trappen onze gerespecteerde leiders opnieuw in de ‘vrede in onze dagen’ val? Het heeft er alle schijn van. De Joodse staat zal als de koppige spelbreker worden neergezet.

Israël staat alleen
Netanyahoe beklemtoonde in New York: If the State of Israel were forced to stand alone against Iran “it will stand alone.”
Israël kijkt met lede ogen toe hoe de vermoeide wereldleiders met open ogen in de sluwe val van de belangrijkste moslimleider trappen. Opnieuw komt Israël geïsoleerd te staan. Israël zal binnenkort tot de ‘schurkenstaat’ van onze beschaafde wereld worden gestigmatiseerd. Inmiddels wordt Netanyahoe in de New York Times al afgeschilderd als de ‘saboteur van Obama’s verzoeningspogingen’.

Helemaal verrast zouden we niet moeten zijn. Als we de Torah bestuderen, dan lezen we: ‘Ik zie hen (Israël) vanaf de top van de rotsen, ik neem hen waar vanaf de heuvels, een volk dat afgezonderd leeft, zich niet verbindt met andere naties. (Numeri 23:9)
Israël is ‘anders dan alle volken’. (Deut. 7:6) Israël leeft ‘afgezonderd’. Israël heeft een unieke opdracht te vervullen. De overige volken kunnen dat feit maar nauwelijks aanvaarden. Zelfs in Israël is men niet unaniem overtuigd van deze uitverkiezing van Godswege. Israël wil een ‘gewoon’ land zijn. Israël wil erkend worden door de volkenfamilie. Niet alleen door de westerse landen, maar ook door haar islamitische buren. Niets menselijk is Joden vreemd. Toch zal Israël alleen staan.

Wie staat er naast Israël?
Israël verliest steeds meer vrienden. Amerika maakt zich drukker om haar relatie met haar islamitische vijanden dan met haar vriend, Israël. Maar vergis je niet, ook Europa gaat over tot het boycotten van producten uit Samaria en Judea, het hartland van Israël. (Gelukkig weigert onze premier Rutte medewerking aan de Europese boycot acties).
Wie blijft er over? Zal de christelijke kerk zich als één man achter Israël scharen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Nee, het zullen de enkelingen zijn die onvoorwaardelijk voor Israël in de bres zullen staan. Het zijn deze wachters, die niet zullen zwijgen om Sions wil.

Het gaat er om spannen.
Maak je geen illusie. Als jij de euvele moed hebt om als wachter op de muren niet langer te zwijgen, dan zul je niet verrast moeten opkijken als ook jij – net als Israël – zal worden uitgemaakt voor spelbreker. Niet alleen door je seculiere buren, maar – geloof het of niet – ook door de christelijke goegemeente. Vrede willen we. Maar ik moet je wijzen op de woorden uit de profeten: ‘Zij genezen de breuk van Mijn volk op het lichtst, door te zeggen: Vrede, vrede! Maar er is geen vrede.’ (Jeremia 6:14)
Laat je niet om de tuin leiden. Zeker, de vredevorst zal zijn opwachting maken. Hij zal vrede en goed nieuws aankondigen! Deze boodschapper zal echter geen islamitische tulband dragen en vol afkeer kijken naar zijn Joodse – uitverkoren – buurman. Nee, deze Leeuw van Juda zal zich in Sion vestigen en van daaruit de volken aan Hem onderwerpen. (Micha 4:1-5)
Dan zal een tijdperk van werkelijke vrede aanbreken. Niet eerder.

Kortom, het is tijd om belangrijke keuzes te maken. Dobber je comfortabel mee op de ‘vrede, vrede’ golven, of sta je op en zwijg je niet langer om Sions wil?

Ik kijk naar je uit op de muren van Jeruzalem.

4 reacties op “Help! Iran wordt vredesduif

 1. 1
  Saskia A. zei: op 21 December 2013 om 23:29

  Beste Bart, al lang wil ik biddend wandelen over de muren. Een grote wens gaat in vervulling en samen met mijn man (nog nooit geweest) hopen we in het voorjaar mee te wandelen.
  Shalom en zegen voor jou en je vrouw,
  Saskia

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Jan Willem zei: op 15 October 2013 om 18:42

  Shalom Bart,

  Het is weer allemaal waarheid.
  Het andere Christlike geluid. ?
  Of breaking the christian silence.?

  Inderdaad , met de woorden van Yeshua ;
  Joh. 15:20: “Indien zij Mij vervolgd hebben, zij zullen ook u vervolgen..”

  Mijn hoop is dat ik gauw nog eens de muren mag beklimmen , maar tot die tijd kan ik in ieder geval niet zwijgen.
  Alle wachters verheffen hun stem!
  Groetjes, Jan-Willem

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Likoed Nederland zei: op 3 October 2013 om 00:21

  De gaten in het Iraanse charmeoffensief:

  http://likud.nl/2013/10/de-gaten-in-het-iraanse-charmeoffensief/

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  Anja & Bas zei: op 2 October 2013 om 18:52

  Shalom Bart,
  Wij gaan – het zal je niet verbazen – beslist niet dobberen, maar komen – zo Vader wil – binnenkort mee wandelen op de muren van Jeruzalem om vooral niet stil te zijn!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>