een volk alleen

Een volk alleen

Gepubliceerd Thursday, 5 December, 2013 in Weblogs · Weblogs Gastschrijvers 9 Comments

Weblog van Albert de Hoop, Jeruzalem, 4 december 2013

De afgelopen weken zouden voor de hele christelijke wereld een enorme schok moeten betekenen. Wat een vervulling van profetieën. We wisten allang dat we in profetische tijden leefden, maar zo nadrukkelijk als nu?

Lang niet iedereen is bewust van de wereld- veranderende gebeurtenissen. Velen worden geleefd door de dagelijkse beslommeringen. De zorgen van alle dag voor gezin en huis, de rat-race om op het werk niet uit de boot te vallen, de overdaad aan activiteiten en studies in kerken en gemeenten slokken alle aandacht op. En ondertussen worden profetieën vervuld.

God is opgestaan om zich over Sion, over Israël, te ontfermen (Psalm 102: 14) en Hij is teruggekeerd naar Sion (Zacharia 8:3). In Jeruzalem zien we het letterlijk voor onze ogen:

“Dit zegt de HEER van de hemelse machten: Opnieuw zullen er op de pleinen van Jeruzalem oude mensen zitten, steunend op hun stok vanwege hun hoge leeftijd, en de straten zullen krioelen van de spelende kinderen.” (Zacharia 8:4-5).

Israël leeft weer, het land wordt weer bevolkt en bebouwd, precies zoals God heeft beloofd.

“Ik zal het lot van Mijn volk Israël ten goede keren. Zij zullen hun verwoeste steden herbouwen en erin wonen, ze zullen wijngaarden planten en de wijn ervan drinken, ze zullen tuinen aanleggen en de vruchten ervan eten.” (Amos 9:14).

Deze profetieën over Israël gaan in onze tijd in vervulling en daarnaast zien we dat de wereld met sneltrein vaart onderuit gaat.

“Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de HEER. Duisternis bedekt de aarde en donkerte de naties, maar over jou schijnt de HEER, zijn luister is boven jou zichtbaar.” (Jesaja 60:1-2).

Terwijl het licht voor Israël is gekomen, komt duisternis over de volken. Kijk alleen maar naar Europa, moreel en geestelijk failliet. Het is bijna ondenkbaar wat in Europa toegelaten wordt.  Abortus, drugsgebruik, corruptie, criminaliteit, godslastering en ga zo maar door. Duisternis bedekt de aarde.

Vijanden
Wat te denken van de houding van de volken, ten opzichte van Israël? Psalm 83 beschrijft akelig nauwkeurig onze eigen tijd, met vijanden die een verbond tegen Israël hebben gesloten:

“Uw vijanden roeren zich, trots heffen uw haters het hoofd. Tegen uw volk smeden zij een complot, ze spannen tegen uw lieveling samen, en zeggen: ‘Kom, wij verdelgen dit volk, Israëls naam zal nooit meer worden genoemd.’ Zij hebben samen plannen gesmeed en zich tegen u verenigd:” (Ps. 83:2-6).

De Verenigde Naties, die meer en meer een vijand van Israël worden, zijn blijkbaar de vijanden van God. Ze hebben zich verenigd tegen de God van Abraham, Izaäk en Jacob, tegen de God van Israël, waarbij de haat tegen Israël er vanaf druipt. Ondertussen komt de president van Iran, de glimlachende, vriendelijk-ogende, vaderlijke Hassan Rouhani deze verenigde landen vertellen dat er niets te vrezen valt. De plannen van Iran zijn ontzettend onschuldig. En de wereld omarmt vol blijdschap deze vredesapostel.

Tegelijk laat de echte leider van Iran, groot-ayatollah Ali Hoseyni Khamenei, ook van zich horen en hij gebruikt heel andere taal. In zijn woorden is Israël “de dolle hond van de regio”, waarvan de leiders bastaards zijn. Israël is een illegaal Zionistisch regime en deze entiteit is gedoemd om te verdwijnen. En zijn Iraanse toehoorders schreeuwen het uit: “dood aan Israël”!

“Ze scherpen hun tong als een mes, ze richten hun pijl, een giftig woord, uit verborgen hoeken schieten ze op een onschuldige, ze schieten onverhoeds, voor niemand bang. Ze wapenen zich met kwade woorden, overwegen het zetten van een val, en zeggen: ‘Wie zou het zien?’ Ze zinnen op misdaden en denken: ‘We lijken onschuldig, zo verborgen is ons plan.”  (Psalm 64:4-7).

En de verenigde landen doen alsof er niets aan de hand is en roepen Israël toe: vrede, vrede, terwijl er geen vrede is.

Einde van de vriendschapIn tijden van nood verwacht je dat vrienden om je heen zullen staan. Dat als dreiging toeneemt je vrienden er alles aan doen om je te beschermen. De afgelopen weken werd op beklemmende wijze profetie vervuld, we kregen namelijk fraaie staaltjes van “vriendschap” te zien.

John Kerry, minister van buitenlandse zaken van Israëls grote vriend Amerika, probeerde Senaat en Congres te overtuigen van het positieve van de deal die Amerika persé wil sluiten met Iran. Op zijn beurt waarschuwt Israël met klem voor het gevaar van deze deal. Waarop Kerry de Senaat en het Congres opriep om vooral geen aandacht te besteden aan de waarschuwingen van Amerika’s bondgenoot Israël. Kun je je dat voorstellen? Stel je voor, jij zit in de problemen, maar je beste vriend zegt tegen anderen: let maar niet op hem, wat hij zegt is niet belangrijk. Onvoorstelbaar toch? Maar dit is precies wat er gebeurde.

En Kerry gaat verder. Hij voert de druk op Israël op om grote concessies te doen in de onderhandelingen met de Palestijnen. Om kracht aan zijn woorden bij te zetten, vertelt hij er even bij dat als Israël niet voldoende concessies doet, het kan rekenen op een 3e intifada. Tja, wat heb je nog meer nodig om terreur te ontketenen.

Barack Hussein Obama, de machtigste man van Amerika, heeft al eerder laten merken meer met de moslimwereld te hebben dan met Israël. En nu Amerika een deal sluit met Iran, waarbij het gevaar voor Israël gigantisch toeneemt, laat hij publiekelijk weten dat Israël beter zijn mond kan houden.

William Hague, Engelands minister van buitenlandse zaken, maakt op ondubbelzinnige wijze duidelijk  dat Engeland niet zal tolereren, als Israël het waagt de prachtige deal met Iran te verpesten.

En verder kunnen heel veel vrienden van Israël heel goed zwijgen, vooral niet reageren als Israël in nood dreigt te komen. Waar bleef Duitsland, waar was Nederland, waar waren de Israël-liefhebbende kerken en organisaties? Wie hebben allemaal aan Israël laten weten dat ze onvoorwaardelijk Israël zullen steunen?

“Mijn liefste vrienden ontlopen mijn leed, wie mij na staan, houden zich ver van mij.” (Psalm 38:12).

vriendschap illusieEr is een lied, waarin vriendschap wordt bezongen als een illusie, een pakketje schroot met alleen maar een dun laagje chroom eroverheen. Er bestaan gelukkig echte vriendschappen, maar Israël moet helaas keer op keer ervaren dat zovele vriendschappen illusies blijken te zijn. Israël kan niet vertrouwen op anderen.

Een volk dat alleen leeft
Profetie wordt vervuld, Israël komt alleen te staan. Bileam de profeet, ingehuurd om Israël te vervloeken, profeteerde dit al.

“Hoe kan ik vervloeken wie door God niet is vervloekt? Hoe kan ik verwensen wie door de HEER niet is verwenst? Ik zie hen vanaf de top van de rotsen, ik neem hen waar vanaf de heuvels, een volk dat afgezonderd leeft, zich niet verbindt met andere naties.” (Numeri 23:8-9).

Afgezonderd en niet verbonden met andere naties. Israël wil juist zo graag geaccepteerd worden door andere landen en volken en is bereid hier alles voor te geven. Maar God denkt hier anders over. Hij heeft Israël geroepen, uitverkoren om anders dan alle andere volken, Zijn kostbaar bezit te zijn (Deut.7:6). Israël zal niet worden als andere volken.

“Wat jullie willen, zal zeker niet gebeuren. Jullie denken dat je kunt worden als de volken die in andere landen wonen en goden van hout en steen vereren!” (Ezechiël 20:32).

Juicht van vreugde
Israël komt alleen te staan en een oudere Joodse man geeft een opmerkelijke reactie: Gelukkig, nu kan Israël terugkeren tot haar God! En deze man heeft gelijk. Als alle vrienden het laten afweten blijft die Ene Vriend, de Enige Echte.

“Wie in de beschutting van de Allerhoogste woont en overnacht in de schaduw van de Ontzagwekkende, zegt tegen de HEER: ‘Mijn toevlucht, mijn vesting, mijn God, op u vertrouw ik.’ Hij bevrijdt je uit het net van de vogelvanger en redt je van de dodelijke pest, hij zal je beschermen met zijn vleugels, onder zijn wieken vind je een toevlucht, zijn trouw is een veilig schild.” (Psalm 91:1-4).

En de wachters zijn het roerend met deze man eens. God is teruggekeerd naar Sion en Israël keert terug naar haar God. De wachters juichen van vreugde om Jakob, het hoofd van de volken, het volk waar de Heer Zich over ontfermt.

“Hoor, uw wachters verheffen de stem, zij jubelen tezamen, want met eigen ogen zien zij, hoe de HERE naar Sion wederkeert.” (Jesaja 52:8).

Deze wachters zoekt de Heer, deze zonen en dochters. Geen beter-wetende christenen, die precies kunnen aanwijzen waar Israël fout zit. God kent Zelf Zijn volk, maar Hij zoekt die ene man, die ene vrouw, die in de bres wil gaan staan ten behoeve van Zijn volk (Ezechiël 22:30), om als wachter God te herinneren aan Zijn beloften.

“Jeruzalem, ik heb wachters op je muren gezet die nooit zullen zwijgen, dag noch nacht. Jullie die een beroep doen op de HEER, gun jezelf geen rust en gun hem evenmin rust, totdat hij Jeruzalem weer heeft gegrondvest en haar roem op aarde heeft bevestigd.” (Jesaja 62:6-7).

Shalom vanuit Jeruzalem.

9 reacties op “Een volk alleen

 1. 1
  Inge van Helvoirt zei: op 6 April 2015 om 11:52

  Wat een goede uiteenzetting weer. Lekker helder. Zo snap ik het ook steeds beter. De verloedering in de wereld en de dingen die nu staan te gebeuren keur ik als persoontje en met mij nog heel veel meer mensen met mij af. Zwijgen over het volk van god zullen wij nooit doen want wat god zegt en doet is goed. Kan je zo ook wachter zijn door niet te zwijgen vraag ik me af en door te blijven bidden voor het volk Israël?

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  baukje klercq zei: op 11 May 2014 om 20:28

  Albert wat is het geweldig dat De Here God trouw is
  aan zijn beloften.Israel komt alleen te staan.
  En is straks het hoofd van de volken.
  Zijn Woord is waarheid.
  En Zijn komst is nabij.
  Gods zegen toegebeden.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Wim Stoter zei: op 16 December 2013 om 23:43

  Goed stuk Albert! Ik sta er 100% achter! Thuis blijf ik proclameren en blijf jullie volgen. Gods zegen gewenst voor jullie o zo belangrijk werk!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  gerard willemstein zei: op 13 December 2013 om 20:15

  Toda raba Albert

  Ja en Amen , dank U Heer dat we mogen weten dat U waakt over Israel U oogappel !!

  Broederlijke groet van Gerard

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 5
  Anja & Bas zei: op 12 December 2013 om 14:42

  Shalom Albert,
  Helemaal waar wat je schrijft. Inderdaad zoekt God juist nu wachters, die voor Zijn land en volk in de bres gaan staan, want Israëls “vrienden” laten het allemaal afweten: de Europese bondgenoten huilen mee met de islamitische wolven in het bos, de Amerikanen sluiten een duivelspact met de ayatollahs, en de christelijke kerken vinden het hoog tijd dat Israël land weggeeft. Met zulke “vrienden” heb je geen vijanden meer nodig. Gelukkig is er Eén, die veel meer is dan een vriend, en bewijst dat Hij wel trouw blijft.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 6
  mieke van dijk zei: op 12 December 2013 om 14:29

  Dank je wel Albert,

  Het was voor mij een voorrecht om weer met jullie mee te wandelen in de vervulling van het Profetische woord.
  Dat Hij met haast vervullen mag wat Hij heeft gesproken.

  Mieke.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 7. 7

  Dank je wel Albert, voor deze duidelijke uiteenzetting. En zo is het. Afgelopen week in gebed dit alleen staan zo ervaren… . Eerst begreep ik het niet zo goed, maar na deze uitleg des te meer. Dank daarvoor. Veel zegen en shaloom toegewenst!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 8. 8
  Jan Willem zei: op 7 December 2013 om 11:37

  Dank je wel, Albert.
  Gelukkig verliest Israël nog steeds niet de Hoop.

  Zou er een mogelijkheid zijn dat de chistelijke leiders van Nederland ook gaan verootmoedigen?
  Zoals Noorwegen.

  En binnenkort zegt Israël het lidmaarschap aan de Umshun op? De united noncense.

  Vanuit het ozo christelijke Kampen, Gods zegen toegebeden.
  En God zegt het zelf via Jacobus in hoofdstuk 5 16
  Het gebed van de Tzadik is krachtig én mist zijn uitwerking niet.
  Lehitraoth

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 9. 9
  peter de porto zei: op 5 December 2013 om 19:30

  amen! met vreugde in mijn hart voor de komst van de koning van Israël

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>