jerusalem-s

2014, jaar van de ontknoping?

Gepubliceerd Wednesday, 1 January, 2014 in Weblogs · Weblogs Bart 11 Comments


Velen kijken met voorzichtige verwachting uit naar het nieuwe jaar. Zou er dan eindelijk een eind komen aan de langgerekte crisis in ons land? Zal de economie opkrabbelen en de werkgelegenheid toenemen? Zullen de banken betrouwbaar blijken en hun degelijkheid terugwinnen? Zullen huizenprijzen stabiliseren en zelfs iets gaan stijgen? Nederland zou een zucht van verlichting slaken.

In Israël heeft men andere zaken aan het hoofd. Hoewel er bij velen sprake is van economische druk en zelfs van grote armoede, richt de werkelijke zorg zich op haar toekomstige voortbestaan. Voor Israël zal het net aangebroken jaar 2014 een beslissend jaar zijn. De vredesbesprekingen met de Palestijnse Autoriteit, de chaotische burgeroorlog in buurland Syrië, de nucleaire aspiraties van Iran en de politieke onrust in Egypte staan garant voor een zeer bewogen jaar. Dan noem ik nog niet eens de sluimerende veenbrand in Jordanië, de dwaze acties van Tayyip Erdogan, de dictator van Turkije of de onophoudelijke dreiging die komt vanuit Libanon via Hezbollah, de terroristische handlangers van Iran.

In zijn nieuwjaarstoespraak tot zijn onderdanen in Ramallah sprak Machmud Abbas, de politiek leider van de Palestijnse Autoriteit: ‘Wij zullen niet geduldig toekijken terwijl de settlement kanker zich uitbreidt’. Hij doelt daarmee op de Joodse pioniers die hun dorpen stichten in Samaria en Judea, het hartland van Israël. Zij doen dat in gehoorzaamheid aan God. (Ezech.36:8-12)
Met deze Palestijnse leider moet Israël tot een vergelijk komen. Dezelfde Abbas verwelkomde dit weekend de vrijlating van 26 Palestijnse moordenaars als helden. Probeer je dat eens voor te stellen. Voor Israël zou het volstrekt ondenkbaar zijn om Joodse moordenaars van onschuldige Arabische kinderen en burgers te verwelkomen – laat staan te vereren als helden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry komt deze week voor de tiende keer in korte tijd naar Israël om deze onmogelijke vredesbesprekingen te laten slagen. Het begint langzamerhand de vormen van een dwaze klucht aan te nemen. Kerry tracht Israël te dwingen tot een vredesverbond met de Palestijnen. Palestijnen die volharden in hun weigering om Israël te erkennen als ‘Joodse staat’.

De rol van Amerika zal in 2014 sowieso dubieus blijken. Terwijl president Obama Israël keer op keer op het hart drukt dat Amerika haar meest betrouwbare vriend en partner is, zal het komende jaar aan het licht komen dat deze belofte beperkt houdbaar zal blijken. Het heeft er alle schijn van dat Israël zich de woede van Amerika, maar ook van Europa en de andere ‘verenigde naties’ op de hals haalt door niet te voldoen aan de eisen van hun leiders. Israël zal haar eigen koers bepalen.

Israël zal alleen staan
2014 zal hoogstwaarschijnlijk het jaar zijn waar Israël volkomen alleen zal komen te staan. Niet langer Iran en de Palestijnse Autoriteit zullen beschouwd worden als de islamitische spelbrekers die zich verzetten tegen vrede, maar Israël zal als ‘schurkenstaat’ worden gestigmatiseerd. Israël zal geïsoleerd raken. Nagenoeg de gehele volkenfamilie zal haar beschuldigende vinger richting Israël wijzen. Ook de kerk zal zich – politiek correct – in deze veroordelende rol schikken.
Hoe vreemd het ook klinkt, maar deze ontwikkeling is onvermijdelijk.

We lezen dat God zal opstaan om zich over Sion te ontfermen (Psalm 102:14). Zolang Israël nog reddingslijntjes heeft naar grote vriend Amerika of Europa, zal God niet handelend optreden. Zelfs Israëls blinde vertrouwen op haar eigen IDF, hun krachtige leger, zal Israël niet kunnen redden. De (islamitische) dreiging en overmacht zal domweg te groot en te overweldigend zijn.
Maar vergis je niet. De dag breekt aan dat Israël – door grote nood gedreven – massaal zal terugkeren tot haar God (Hosea 5:15b). God zal niet toelaten dat Israël onder de voet zal worden gelopen. Gods ingrijpen zal overigens bepaald niet proportioneel zijn. De wereld zal versteld staan als God zich gaat mengen in de strijd. (Micha 7:15-17)

Wachters nemen hun positie in
Krachtiger dan ooit zullen wachters Gods profetische Woord laten klinken vanaf de muren van Jeruzalem. Wachters verzetten zich tegen de dwaze vredesonderhandelingen met de islamitische Palestijnen. Nee, er zal geen Palestijnse staat verrijzen in Gods hartland, Samaria en Judea. Ik zeg wel eens schertsend: ‘zolang wachters op de muur Gods profetische heilsplannen met Israël uitroepen vanaf de muren van Jeruzalem, zal er geen Palestijns huis verrijzen op de plek van Israëls huis.’ Velen glimlachen om deze ‘dwaze’ vastberadenheid. Maar laat ik duidelijk zijn. Nergens in Gods Woord zul je kunnen ontdekken dat er een Arabisch huis wordt gevestigd in het Beloofde Land. Integendeel!

2014 zal het jaar zijn waarin kerken en christelijke organisaties een keuze zullen moeten maken. Je kunt niet meer wegkruipen achter religieus correcte prietpraat. Of je onderwerpt je aan de profetische boodschap van Gods Woord, of je ontkent de relevantie van deze profetieën en doolt verder rond in het Laodiceaanse labyrint. (Openb. 3:14-16)

2014 belooft een zeer bewogen en turbulent jaar te worden. Natuurlijk wens ik je een heel voorspoedig jaar toe. Een jaar van gezondheid, voorspoed, vreugde en shalom. Tevens wens ik je Gods geest van inzicht en openbaring toe. Blijf heel dicht bij Hem, je schepper. Vrees niet. Laat je niet verrassen. Ken de profeten!
Ik zal, samen met andere wachters, ook in dit komende jaar niet zwijgen om Sions wil en om Jeruzalems wil. Luid en duidelijk zullen we Gods betrouwbare woorden laten klinken. Ik spreek de wens uit dat overal in Nederland wachtersgroepen zullen ontspringen.

Ook in 2014 kijk ik naar je uit. Tot ziens in Jeruzalem.

11 reacties op “2014, jaar van de ontknoping?

 1. 1
  Evelien Lens zei: op 8 March 2014 om 22:39

  dit raakt, ik moet weer huilen…dank jullie mooie Bart en Joke en Albert (en geliefde vrouw), voor jullie werk, we blijven God de Vader herinneren aan Zijn woord ! Hij is de rust in “the eye of the Storm”…en zal zich ontfermen in deze chaos over Zijn oogappel, ik kan bijna niet wachten dat de hele wereld dit zal zien…Hij is de God van Israel…

  liefs Evelien

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Daniel zei: op 12 January 2014 om 10:11

  Hear, hear!

  Shalom, brother :))

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  lida van Rijn zei: op 9 January 2014 om 17:27

  Hallo wachters, ik hoop in april weer mee te lopen en tot die tijd en ook daarna loop ik waar dan ook ter wereld ( nu even in Azie) in gedachten mee. Ik bid om bescherming voor Zijn oogappel en open ogen voor iedereen. Ga door met het geweldige werk, we bidden mee! zien de profeten uitkomen! ik ben zo dankbaar dat onze kleindochter (die in april 2013 meeliep) heimwee heeft naar Jeruzalem. God heeft Zijn liefde voor Zijn volk ook in haar 10 jarig hart gelegd.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  kristel zei: op 7 January 2014 om 22:28

  ..Nee, er zal geen Palestijnse staat verrijzen in Gods hartland, Samaria en Judea.
  Laat ons hart ook spreken als het gaat om de mensen die zich daar in volle overgave vestigen en het land vruchtbaar willen maken. Neem een kijke op de site van Lev haolam Nederland.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 5
  Gerrit zei: op 6 January 2014 om 00:08

  Mijn hart gaat harder kloppen bij het lezen van deze blog!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 6
  albert zei: op 2 January 2014 om 16:29

  Goede blog

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 7. 7
  Wim Stoter zei: op 2 January 2014 om 13:42

  De beste wensen en Gods zegen voor het nieuwe jaar. Het zal inderdaad een beslissend jaar worden, dat geloof ik zeker! En de verrassingen zijn de wereld nog niet uit, Gods wonderen en elk geval niet. Ik bid maar steeds, elke dag weer, dat God onze Heer, aanwezig zal zijn bij de vredesbesprekingen en dat Zijn Woord gehoord wordt en er daaraan wordt gewerkt; dat de wereldleiders zullen ervaren dat Israël en wij een levende God hebben die Zijn Woord gestand doet!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 8. 8
  Ellen zei: op 2 January 2014 om 12:15

  Dankjewel Bart,

  Je blogs houden mij wakker in de Geest.
  Ik hoop in 2014 weer mee te lopen op de muren.
  Ik was er in okt 2012.
  Veel geleerd bij jou en Koen.

  Shalom, Ellen

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 9. 9
  magda.openneer zei: op 2 January 2014 om 04:27

  Ook gezegend 2014 en we gaan door op de muren !

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 10. 10
  jan en gobelien van harten zei: op 1 January 2014 om 23:40

  Ook namens ons de beste wensen!

  Overigens is God bezig de kinderen Israëls met “harde” hand naar hun land te drijven.

  http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/steeds_meer_franse_joden_verhuizen_naar_israel_1_793683

  Weer een extra teken.

  Jan en gobelien van harten

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 11. 11
  peter de porto zei: op 1 January 2014 om 22:10

  dankbaar voor de duidelijke boodschap wens ik u en alle wachters Gods shalom

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>