Hamas

Geruchten van oorlogen

Gepubliceerd Thursday, 17 July, 2014 in Weblogs · Weblogs Gastschrijvers 2 Comments

Weblog van Albert de Hoop, Jeruzalem, 12 juli 2014 “Ook zult gij horen van oorlogen en van geruchten van oorlogen.” (Mattheus 24:6a).

De afgelopen weken staan opnieuw in het teken van de continue oorlog tegen Israël. Drie Joodse jongens werden door de terroristen van Hamas gekidnapt en vermoord, waarna Hamas laat weten hoe trots ze zijn op deze “strijders”. De Palestijnse terroristen in Gaza sturen een raketten regen op de steden en dorpen van Israël en Hamas weet niet hoe snel ze duidelijk moet maken dat er nooit sprake kan zijn van vredesbesprekingen met de “zionisten”. In Judea en Samaria worden de dodelijke aanvallen door stenen gooiende Arabische moslimjongeren opgevoerd. Er is geen rust in het land.

De oorlogsmachine tegen Israël draait op volle toeren. Niet alleen met raketten en mortieren. Nee, ook het verbale geweld tegen Israël neemt grove vormen aan, waarbij niet geschuwd wordt om Israël te vergelijken met nazi’s. Israël verdedigt zijn burgers tegen de zinloze moordpogingen van de Palestijnen en bij de VN klagen de Arabische volken over een zogenaamde “genocide” door Israël. Met klem en vaak met succes wordt geprobeerd het beeld te schetsen van de onderdrukker Israël, die als een Goliath, de arme en kleine Palestijnen terroriseert. En dat foute beeld wordt heel gemakkelijk overgenomen, in de media, in de politiek en ook in de kerk.

Kleine Jacob, volkje Israël

Arab vs Israel mapNatuurlijk is Israël helemaal geen reus, geen Goliath. Israël is een speldenknop op de landkaart, te midden van een enorm gebied van moslimlanden. Het aantal Joden dat in het land Israël woont, nog geen 7 miljoen, staat in geen verhouding tot de honderden miljoenen moslims die in de landen rondom Israël wonen.

Dat is de realiteit van Israël. Een overmacht van moslims tegenover hen, die één gemeenschappelijke vijand hebben en één gemeenschappelijk doel, nl. de vernietiging van die zogenaamde reus, de vernietiging van Israël.

En Israël maar proberen om vrede te bereiken. Door land weg te geven, door zelfbestuur aan de Palestijnen te geven, door zijn leger terug te trekken, door roadblocks op te heffen. Met als gevolg dat de strijd tegen Israël alleen maar opgevoerd wordt.

Israël is geen reus. Israël is klein en zal het zonder hulp nooit redden. Niet de hulp van Amerika of  Europa. Nee, van de Allerhoogste. En God weet dat Zijn volk klein is en hulp nodig heeft .

“Het is niet omdat u talrijker was dan de andere volken dat hij u lief kreeg en uitkoos – u was het kleinste van allemaal!” (Deuteronomium 7:7).

“Vrees niet, gij wormpje Jakob, gij volkje Israël! Ik ben het, die u help, luidt het woord des HEREN, en uw Verlosser is de Heilige Israëls.” (Jesaja 41:14).

Echte vrienden?

Met al die vijanden rondom zou je kunnen denken dat Israël met name in de kerken wèl haar vriend zou vinden. Dat al die christenen duidelijk en onomwonden achter Israël staan en dat ze er alles aan doen om Israël te beschermen. Dat ze de hemel bestormen om Vader te herinneren aan Zijn beloften voor Israël, dat ze hun regeringen zouden bestoken met aanmoedigen om Israël te ondersteunen. Tenslotte geloven ze toch in de God van Abraham, Isaak en Jacob, de God van Israël en in de Joodse Messias Yeshua, of niet?

Helaas, juist in de kerken en gemeenten kom je een enorme gelatenheid, regelrechte onverschilligheid en zelfs pure vijandschap tegen, als het over Israël gaat.

Je hoort mensen bijna denken: “ Tja, dit moet nou eenmaal gebeuren, bij de eindtijd hoort ook de ellende over Israël. Als je toch zoveel op hebt met de profeten, dan ken je toch zeker ook Zacharia 14. Er moet nog 1/3 van Israël uitgeroeid worden. Jeruzalem moet geplunderd worden en de vrouwen verkracht en het Joodse volk opnieuw verdreven. Dus, wat je nu in het Midden-Oosten ziet,  is toch gewoon voorspeld. Het is niet anders”. Om vervolgens achterover te leunen en niet meer uit te kijken naar de wederkomst van de Messias, maar naar de verschijning van de antichrist. Tja, wie verwachten we eigenlijk?

Weer anderen hebben niets met de eindtijd en ook niets met Israël. Zij, de Joden, hebben tenslotte Jezus afgewezen, ze hebben zelfs uitgeroepen dat Zijn bloed over hen èn hun kinderen zou komen en dit zijn nu de gevolgen. Heel simpel.

Blijkbaar ervaren de meeste kerk- en gemeenteleden geen enkele reden om het voor Israël op te nemen. Slechts de uitzonderingen durven hardop uit te spreken dat wij, volgelingen van Yeshua, onvoorwaardelijk achter Israël moeten staan. Dat zijn dan ook de lastposten, de freaks. Maar voor de rest, oorverdovende stilte.

Bidden voor de vijand

Een enkele keer wordt er aandacht besteed aan de strijd tussen Israël en de Palestijnen. Maar onomwonden achter Israël staan? Nee, dat gaat te ver. Als we al bidden voor Israël moeten we toch zeker bidden voor de Palestijnen, want zij hebben het zo moeilijk. En ondertussen proberen diezelfde Palestijnen het volk van God te vernietigen.

Human shieldDie arme, arme Palestijnen. We moeten ophouden met dat gelamenteer dat de Palestijnen zo zielig zijn. Kom kijken hoe ze hier in Israël met hun eigen situatie omgaan! Ze staan te juichen op de Tempelberg als Hamas met raketten burgerdoelen beschiet. Weet je waar ze echt zielig in zijn? Met het leiderschap, dat hen in een ijzeren greep houdt. Hamas misbruikt zijn eigen burgerbevolking als menselijk schild en geeft daarna Israël de schuld als er burgerdoden vallen. Hoe diep kun je zinken.

En wat te denken van Fatah, de club van de “vredespartner” Abbas. Deze week verklaart Fatah dat zij met Hamas hetzelfde doel nastreven. En dat doel, inderdaad, dat doel is de vernietiging van de Zionistische entiteit, van Israël. Ze willen helemaal geen vrede.

En wij maar bidden voor deze vijanden van Israël. Het wordt hoog tijd dat in kerken, gemeenten, gebedshuizen, bijbelstudiegroepen de ogen open gaan voor de realiteit waarin we leven. Bidden voor de Palestijnen? Ja, dat ze zich bekeren! Want de vijanden van Israël zijn ten diepste de vijanden van God!

Psalm 83 zegt het in hele duidelijke taal.

“O God, houd U niet stil, zwijg niet en blijf niet werkeloos, o God. Want zie, úw vijanden tieren, úw haters steken het hoofd op; zij smeden een listige aanslag tegen uw volk en beraadslagen tegen uw beschermelingen. Zij zeggen: Komt, laten wij hen als volk verdelgen, zodat aan de naam van Israël niet meer wordt gedacht. Want zij hebben eensgezind beraadslaagd, tegen Ú een verbond gesloten.” (Psalm 83:2-6).

Ga eens na welke organisaties zich allemaal tegen Israël gekeerd hebben. Zoals gezegd natuurlijk Fatah, Hamas, maar zij niet alleen. Ook de Verenigde Naties en de Wereldraad van Kerken, misschien ook jouw eigen kerk of gemeente.

Laat je leiden door Gods Woord om te ontdekken hoe God over deze vijanden denkt.

“Dit zegt de HEER van de hemelse machten: Brandend van liefde neem ik het op voor Jeruzalem en Sion, en ziedend van woede ben ik op de zelfgenoegzame volken. Ik had mijn toorn immers al weer laten varen, maar zij hebben mijn volk steeds harder aangepakt.” (Zacharia 1:14-15).

Die ziedende woede van God zal gevolgen hebben voor ieder volk dat zich tegen Israël keert.

“Allen die zich fel tegen je keerden zullen gehoond worden en te schande staan. Zij die jou bestreden worden minder dan niets en gaan te gronde. Zij die jou onderdrukten zijn onvindbaar, je zoekt ze vergeefs. De vijanden die jou bevochten zullen verdwijnen in het niets. Want ik ben de HEER, je God, ik neem je bij je rechterhand en zeg je: Wees niet bang, ik zal je helpen.” (Jesaja 41:11-13).

Ik wist het niet

Je kunt niet meer beweren dat je niet weet dat Israël in de hele wereld veracht wordt en consequent het etiket van boosdoener krijgt opgeprikt. Je kunt niet onverschillig blijven als Israël het weer voor zijn kiezen krijgt. Je kunt niet fijne kerkdiensten houden zonder een greintje aandacht voor Gods oogappel, terwijl je beweert de God van Abraham, Isaac en Jakob te dienen. Je kunt niet jezelf en God voor de gek houden door te zeggen: “Ik wist het niet”.

“Zeg niet: ‘Ik wist het niet,’ want hij die de harten doorgrondt, het innerlijk doorziet, weet of je de waarheid spreekt. Hij vergeldt elk mens naar zijn daden.” (Spreuken 24:12).

Paulus schrijft het volgende:

“Gebruik uw dagen goed, want we leven in een slechte tijd. Wees niet onverstandig, maar probeer te begrijpen wat de Heer wil.” (Efeziërs 5:16)

En dat is de spijker op zijn kop: Israël leeft in een hele slechte tijd, met vijanden in alle lagen van de wereldbevolking. Ook jij en ik leven in die slechte tijd. En juist in deze slechte tijd wil God herinnerd worden aan Zijn beloften van trouw, herstel en bescherming voor Israël.

Hij zoekt zonen en dochters die voor Zijn volk Israël in de bres staan, die nooit meer zwijgen. Zonen en dochters die Hem herinneren aan Zijn beloften voor Zijn volk Israël en die uitzien naar de komst van de Messias! Want Hij zal Zijn volk redden van de vijanden.

“Hij droeg met bloed doordrenkte kleren. Zijn naam luidde ‘Woord van God’. De hemelse legermacht, gekleed in zuiver, wit linnen, volgde hem op witte paarden. Uit zijn mond komt een scherp zwaard waarmee hij de volken zal slaan, en hij zal hen met een ijzeren herdersstaf hoeden. Hij zal de wijnpers van de hevige woede van de almachtige God treden.” (Openbaring 19:13-15).

Laat je niet verrassen als de dwaze maagden, maar wordt wakker en wees wijs!

Shalom vanuit Jeruzalem.

2 reacties op “Geruchten van oorlogen

 1. 1
  Harold van Ouwerkerk zei: op 26 July 2014 om 23:50

  Never be silent or ignorant
  Dat is niet alleen een mooie titel maar ook een ernstige waarschuwing!
  Het is geen geldig excuus te zeggen tegen de Here der Heerscharen dat je het niet wist en je daarom maar afzijdig hield.
  Nee Hij houdt van dat kleine Joodse volk, alleen al daarom is het raadzaam ernst te maken en niet stil zijn als het erop aan komt……ja dat is ook nu!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  pink zei: op 25 July 2014 om 01:24

  Helemaal eens met bovenstaande verhaal.

  Europeesche macht ruikt naar meer.***
  Beschaving brengen aan de minder beschaafde landen kost de hoofdprijs.
  Nu weer 173 vliegramp doden in de Oekraine. 17 – jul – 2014.
  Beschaving aan de Barbaren en de moslim Tartaren brengen.
  Wat Verhofstadt*** probeerde door van alles te beloven.
  Stop er mee. !
  Nederland is zelf een achterlijk ontwikkelingsland aan het worden.
  Zij die de beschaving willen brengen zijn nu ook slachtoffer geworden.
  De Hollandse God straft onmiddelijk.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>