benjamin-netanyahujpg-on-iran

Laatste waarschuwing?

Gepubliceerd Monday, 16 February, 2015 in Weblogs Bart 4 Comments


De republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, John Boehner heeft de Israëlische premier Netanyahu uitgenodigd om het Amerikaanse Congres toe te spreken. De Amerikaanse president, Obama, was ‘not pleased’ met dit besluit en stak zijn afkeuring niet onder stoelen of banken. De relatie tussen Obama en Netanyahu is kil. Hoewel de Amerikaanse president bij hoog en bij laag beweert dat de vriendschapsrelatie tussen zijn land en Israël ongeschonden is en blijft, denk de meerderheid van de Israëlische bevolking daar anders over.

Obama probeert, samen met de G5+1 (Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Groot Brittannië en Duitsland) een nucleair verdrag met Iran te sluiten. Volgens Israëlische experts is dat onverantwoordelijk. Iran is Israëls grootste vijand en is hard op weg om Israël te omsingelen. Iran heeft haar macht en invloed inmiddels gevestigd in Irak, Jemen, Syrië, de Sinaï woestijn, de Strook van Gaza (Hamas), Syrië en Libanon (Hezbollah). Zij zal zich niet door een zwak nucleair verdrag laten afhouden van haar eigenlijke doel: het creëren van een nucleaire bom. Zoals het verdrag er nu uitziet wordt Iran nauwelijks een strobreed in de weg gelegd. Een Israëlische columnist omschreef het als volgt: ‘Het is alsof je tegen een terrorist zegt: je mag een machinegeweer hebben, je mag ook kogels hebben, maar je mag dat machinegeweer niet laden!’ Kortom, een lachertje.

Netanyahu wil het Congres toespreken en Amerika en de westerse wereld ernstig waarschuwen en wijzen op de onverantwoordelijke opstelling van de G5+1 en de onvermijdelijke, vernietigende oorlog die daarvan het gevolg zal zijn.

Israël, Gods dienstknecht
In de Bijbel lezen we dat God Israël ‘uit alle volken’ heeft uitgekozen om zijn dienstknecht te zijn. (Deut. 7:6, Jes. 41:8,9) Israël leeft wel op deze wereld, maar verbindt zich niet met de andere volken. (Num. 23:9) Israël heeft een unieke rol te vervullen op aarde. De overige landen stellen deze rol niet op prijs, integendeel, de rest van de familie der volken heeft geen poging onbenut gelaten om Israël, Gods eerstgeboren zoon (Ex. 4:22) het leven volkomen zuur en onmogelijk te maken. Toch zijn we vandaag getuige van het herstel van Israël. Tegen de verdrukking in!

De speech die Netanyahu zal houden vindt plaats op dinsdag 3 maart. Eén dag voor Poerim.
Met Poerim viert Israël de bevrijding van het Joodse volk dat woonachtig was in het Perzische (!) Rijk. Het Joodse volk werd met uitroeiing bedreigd, maar haar lot (betekenis van ‘poerim’) werd ten goede gekeerd omdat Ester moed toonde en haar echtgenoot, koning Ahasveros, ervan wist te overtuigen dat de antisemiet Haman zijn vernietigingsplannen niet zou uitvoeren. Wie kent deze bijbelse geschiedenis niet? Maar niet iedereen realiseert zich dat dit verhaal vandaag uiterst actueel is.

Vandaag zien we dat Iran (Perzië) opnieuw plannen heeft om Israël en het Joodse volk te vernietigen en van de aardbodem te laten verdwijnen. Iraanse geestelijken blaten in hun opzwepende speeches dat Israël de kanker is die moet worden uitgeroeid. Zij willen het oude Perzische Rijk weer in alle glorie herstellen en transformeren tot een islamitisch – sjiitisch – kalifaat.
Zou het kunnen dat de premier van Israël, Netanyahu, Amerika en de westerse wereld een laatste waarschuwing geeft? Israël, handelend in haar roeping als dienstknecht van de Heer.
We lezen dat Mordechai, de pleegvader van Ester zegt: ‘Als jij (Ester) nu je mond niet open doet, nu het moment daar is, komt er van een andere kant wel uitkomst en redding voor de Joden. Maar jij en je vaders familie komen dan om. Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze.’ (Ester 4:14)

Je hoeft geen profeet te zijn om vast te stellen dat de omstandigheden op onze wereld met een vliegende vaart verslechteren. De islam heeft zijn poot tussen de westerse deur gezet. We staan erbij en kijken er naar. De islam maakt geen geheim van haar agenda. De wereld zal moeten transformeren tot een islamitisch kalifaat.
Het is de mohammedaanse heren ernst. Er woedt een geestelijke oorlog op leven en dood. Nog steeds dringt de ernst van deze geestelijke oorlog niet door tot de beschaafde, westerse mens. Zelfs de christelijke mens kijkt gelaten toe.

Antisemitisme waaiert opnieuw uit over de wereld. Joden zijn nergens meer veilig. Netanyahu roept hen op om terug te keren naar huis. Naar Israël.
Netanyahu zal op 3 maart een krachtige waarschuwing doen opklinken in het Amerikaanse Congres. Alle westerse camera’s zullen gericht staan op deze dienstknecht. Het zou wel eens de laatste keer kunnen zijn dat een Israëlische, Joodse premier de gelegenheid krijgt om op het belangrijkste politieke podium de westerse wereld te waarschuwen voor de islamitische aartsvijand van Israël en de vrije, democratische wereld.

Voor jou en mij geldt dat we – meer dan ooit tevoren – ons moeten realiseren in welke beslissende dagen we leven. God zoekt wachters die voor deze stad (Jerusalem) in de bres willen staan (Ezech. 22:30). Ik hoorde een goede kennis opmerken: ‘Ach, over Israël hoef je je geen zorgen te maken, dat komt wel goed’. Mag ik je even de woorden van Mordechai in herinnering brengen? Hij sprak tot Ester: ‘Als jij (Ester) nu je mond niet open doet, nu het moment daar is, komt er van een andere kant wel uitkomst en redding voor de Joden. Maar jij en je vaders familie komen dan om.’ Zeker, God zal niet toelaten dat Israël wordt vernietigd, maar als wij – willens en wetens – een nonchalante en gelaten positie innemen, dan roep je Gods woede over je af. God heeft er voor gekozen om zijn plannen met Israël en de wereld in samenwerking met de mens uit te voeren. Loop daar niet voor weg. Juist nu roept Hij wachters die tevoorschijn komen uit hun rotskloof. Wie weet leef jij ‘met het oog op een tijd als deze…’

Ik kijk naar je uit, op de muren van Jerusalem.

4 reacties op “Laatste waarschuwing?

 1. 1
  Ruud Meeuws zei: op 28 February 2015 om 23:28

  Beste Bart,

  Ik las op de site van de “Jerusalem Watchman” het volgende (vertaald uit het engels): “Laten we meedoen met de Joden, die 24 uur zullen vasten vanaf de avond (17:38 uur Israëlische tijd, dat is 10.38 uur in Washington) op 3 maart en ongeveer de tijd dat Netanyahu het podium opgaat om het US Congress en de wereld toe te spreken.” Voor zover het citaat.
  De Joden vasten dan in voorbereiding tot het Poerimfeest, precies op het moment dat hun premier voor hen in de bres springt. Is het geen goed idee om met hen te vasten en te bidden?
  Voor wie de hele Engelse tekst wil lezen:
  http://jerusalemwatchman.org/2015/02/the-enemy-of-them-all/

  Shalom,

  Ruud Meeuws

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  mieke van dijk zei: op 28 February 2015 om 13:45

  Lieve Bart,

  Ik hoop dat het, not pleased, van Obama nog meer luisteraars zal opleveren.

  Wat bijzonder dat het juist voor Poerim valt.
  Je ziet het, of je wilt het niet zien !!!
  Laten we elkaar vast houden in de tijd die voor ons ligt.

  Zijn Shalom toegebeden

  Mieke.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Simon Reede zei: op 17 February 2015 om 17:14

  Interessant stuk. Maar hoe moet ik het laatste volgens u interpreteren? Als ik niet mee werk dan haal ik Gods woede op de hals. Hoe moet ik dit lezen? Krijg dit niet echt gereimd met Gods vergeving. Kun je mij daar meer over vertellen?

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 4
   Fam Verbruggen zei: op 5 March 2015 om 00:18

   Beste heer Reede,
   Voor dit soort vragen kan ik alleen een advies vragen. Bid de Heer zelf wat Hij van u vraagt. Alleen Haschem kan zelf de ogen openen. als het niet in uw hart ligt, bid met Hem. Voel u niet schuldig. Volg u schepper, geen mensen. Voor de één kan de weg links zijn, voor de ander rechts. Veel zegen en wijsheid gewenst.

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>